Fermentering er en proces, hvor man syrner eller gærer et organisk materiale, så det omdannes ved hjælp af fx gær, bakterier eller andre mikroorganismer. Det er en proces, som har været brugt over hele verden til at forlænge fødevarers holdbarhed og ændre deres smag. Det er med andre ord ikke en forrådnelse.
En velkendt proces
Hvordan fermenterer man?
Hvad er mælkesyrefermentering?
Hvad sker der under en fermentering?
Fermenteringsprocessen har derudover indflydelse på vitaminer, mineraler og plantestoffer. Fx danner mælkesyrebakterierne vitaminer som B2 i løbet af fermenteringen. Fermenteringen ændrer desuden på kroppens evne til at optage en række vitaminer, mineraler og plantestoffer. Fx er plantestofferne i rødkløver, kaldet isoflavoner, i naturen bundet med sukkermolekyler. For at isoflavonerne kan passere gennem tarmvæggen i tyndtarmen, og optages i kroppen, er det nødvendigt, at sukkermolekylerne skilles fra. Fermenteres rødkløveren, har mælkesyrebakterierne dog allerede konsumeret mere end 90% af sukkermolekylerne. Isoflavonerne er herved kommet over i det, som hedder en aglykon form – altså uden glukose – og de er dermed parate til at blive optaget i kroppen. Fermenteret rødkløver har derfor høj optagelighed.
Hvilke faktorer spiller ind på fermenteringsprocessen?
Herrens marks fermenterede ekstrakter
Alle ekstrakterne fra Herrens Mark er fermenterede, det har 3 primære effekter. Dels opnår ekstrakterne en pH-værdi omkring 4 – her er det kun mælkesyrebakterier som trives. Tilsætning af alkohol eller konserveringsmidler er derfor ikke nødvendigt. Dels sikrer fermenteringen af rødkløver en høj optagelighed af de aktive plantestoffer. Herudover er ekstrakterne ikke pasteuriseret, hvilket er med til at bevare de levende mælkesyrebakterier. Alle ekstrakter leveres desuden i den lufttætte bag-in-box, hvilket sikrer en stabil, praktisk og hygiejnisk emballering.
Du kan også selv prøve opskriften på fermenterede gulerødder her.
One Comment
Comments are closed.