Produktion

Årshjulet på Herrens Mark begynder i foråret, hvor vi både høster og sår vores mælkebøtter

I begyndelsen af maj står vores mælkebøttemarker lysende gule, og de grønne blade er sprøde og fyldt med saft og kraft. Både blomster og blade høstes, mens det hen på efteråret er rødderne, der står for tur. For præcis, som vi kender det fra gulerod og pastinak, er det også i efteråret, at mælkebøtterødderne har deres højsæson og er spækket med vitalitet.

Rødkløverhøsten lægger sig midt mellem høsten af mælkebøtteblomster og mælkebøtterødder. For rødkløveren når sit maksimale indhold af nærende stoffer, når den midt på sommeren er lige på nippet til at blomstre.

Endelig er der de mindre hold af salvie, mynte og citronmelisse, som hver især høstes, når de er i sæson og tilsættes det færdige rødkløverekstrakt.

Presning

Blomster og rødder bliver straks efter høsten fyldt i produktionshallens 6 x 1½ meter store reaktor. Den store cylinderformede tanke i rustfri stål blev i sin tid lavet til Dong i forbindelse med COP15 i København, med det formål at fremstille bioethanol. Nu laver den ekstrakt i litervis.

Hele massen varmes op under kontrollerede forhold, hvilket får væsken til at trække ud. Herefter bliver det hele sendt videre over i pressen. Pressesaften bliver fyldt i en af de 15 store 20.000 liters tanke i kølerummet, mens den overskydende pulp bliver kørt tilbage på markerne og pløjet ned, fuld af næring til næste hold afgrøder.

Fermentering

Det er i de store tanke, at én af de mest essentielle processer omkring ekstraktet foregår. Det er nemlig her vi fermenterer – gærer ekstraktet med mælkesyrebakterier. Ekstraktet podes med en podekultur med mælkesyrebakterier, og langsomt går fermenteringen i gang. Undervejs opstår der kulsyre, og det kræver erfaring og viden at styre processen og sørge for at få dampet kulsyren af, inden ekstraktet til sidst tappes.

Ved fermenteringen falder pH-værdien på ekstraktet til omkring 4, hvor der ikke kan leve andre bakterier end mælkesyrebakterierne.

Derfor virker fermenteringen med mælkesyreebakterier konserverende, og gør os i stand til at undgå alkohol eller andre former for konserveringsmidler.

 

Pakning

Når ekstraktet er fermenteret og tilstrækkeligt lagret, føres det via en slange tilbage til de gamle længer på gården, hvor pakkeriet er indrettet.

Her bliver fyldt i lufttætte poser med en specialbygget maskine, der sikrer, at der ikke kommer ilt til ekstraktet.

Bag-in-boxløsningen, som det hedder, sikrer ekstraktet en holdbarhed på mindst 12 måneder efter første skænkning, netop fordi posen forhindrer, at der kommer ilt til ekstraktet.

Ny produktionshal

Selvom Broendegården er en firlænget gård, med produktion i to længer, var det i 2017nødvendigt at udvide med en ekstra produktionshal. Den nye hal er 750 kvm i grundplan og med sin beklædning med varmebehandlet fyr, falder den fint ind i det omkringliggende landskab.