FRI FRAGT VED KØB AF MERE END 1 PRODUKT | HURTIG LEVERING | MÆNGDERABAT
FERMENTIERTE KRÄUTEREXTRAKTE - FÜR IHR TÄGLICHES WOHLBEFINDEN - SEIT 1959

Viden om

Citronmelissen – lad den brede sig over det ganske land

Citronmelissen – lad den brede sig over det ganske land

Citronmelisse er en lille grøn urt, der dufter helt fantastisk af citron. Men, den ikke bare dufter skønt, nej – den er nemlig også god for så meget andet, og bør bruges langt mere end vi gør i madlavningen.

Hvorfor hedder det citronmelisse?

Citronmelisse (melissa officinalis) er en anden urt, som har været brugt i flere 100 år. Den muslimske læge, som vi her i vesten kalder Avicenna, anbefalede den bl.a. fordi ”den fryder hjertet”. Af samme årsag kaldes citronmelissen i dag også for hjertensfryd.

Første del af det latinske navn melissa officinalis kommer dog af det græske ”mélissa”, som betyder honningbi. Et navn den har fået, da de mange små blomster næsten altid er omsværmet af bier. Anden del af navet, ”officinalis” indikerer derimod at det er den officielle plante. Sagt med andre ord, har den været brugt som lægeplante. Lige som så mange andre urter vi i dag har stående i køkkenhaver, såvel som grøftekanter, stammer den altså fra de mere sydlige egne af Europa og Mellemøsten.  

Den er formentlig bragt hertil af munkene, og det er egentlig pudsigt at tænke på, hvordan de med deres vandring mod Nordeuropa op til de kolde egne, bragte frø, stængler, rødder og bær med sig. Planter som vi i dag hovedsageligt behandler som irriterende ukrudt, der bare skal ryddes væk med hård hånd.

Hvorfor skal man bruge citronmelisse?

Har du nogensinde skulle fjerne et selvsået bed med citronmelisse uden at bruge havehandsker vil du opdage, at hele hånden er fyldt af citrondufte, som var du til fest i et citronbad. Sådan er den lille ranke plante med sit helt eget udseende. De lidt krøllede grønne blade på lange meget opretstående stængler dufter næsten eksplosivt og bærer tankerne hen på netop det, som citronmelissen er mest kendt for sin helt særlige virkning på vores nervesystem da den fremmer mental og fysisk ro og understøtter en normal søvn1. Det interessante er, at den regulerer mere end den beroliger eller fremmer. Lyder det mystisk, så se dens virkning som en beroligende te (og gerne sammen med oregano) før sengetid. Men du kan også se den som en støtte der hjælper til et positivt humør. I de gamle europæiske urtebøger omtaler man den netop som en ”nerve-tonic”. I moderne sprog vil vi kalde den regulerende på nervesystemet (fremmer mental og fysisk ro og understøtter en normal søvn). Den afbalancerer os i hverdagen, hvad enten vi er oppe eller nede.

Hvorfor er citronmelisse godt?

Grunden til at citronmelisse er god når det kommer til vores mentale helbred, er at den indeholder en række æteriske olier, som fx citral og citronellal. Det er specielt olien, citronellal, som selv i meget små mængder, gør at citronmelisse benyttes til det mentale helbred, virker afslappende og kan bidrage til en sund søvn1. Den skal selvfølgelig ikke bruges som erstatning for en tur hos lægen. Men langt de fleste kan roligt tage den så udbredte, men udskældte omsiggribende plante til sig og bruge den som te, afkog, i smoothies eller lade den indgå i et tilskud til kosten. Den bidrager til at bevare et godt humør, ligesom den er med at skabe ro hvis vi føler os urolige og ikke mindst bidrager den til at vedligeholde de kognitive funktioner2. Faktisk hører den til en af de europæiske planter, der er vældig godt undersøgt, og mange former for uro og spændinger kan måske mindskes ved at indtage planten.

Citronmelisse i haven

Hent i haven et par stængler, hak den groft og hæld den i badekarret til lille Ole, store Sofie eller til den havemand, der tænkte, at nu skulle der godt nok styr på den vildtvoksende citronmelisse. Imens du masserer hans ømme skuldre, så husk på at den faktisk kan holde en fin fest i et par nedgravede gamle spande med huller i. Så bliver den hvor den er indtil du næste gang skal have støtte til dit nervesystem (mindske uro og spændinger)1. Og plads bliver der masser af ved siden af det smukt duftende ukrudt til dine røde solhatte og andre stauder, der skaber lyse stemninger i krop og sind til dig og din familie.
REGOMUN, 0,4 liter – ØKO
REGOMEO, 3 liter – ØKO
-22%
Original price was: 642,00 kr..Current price is: 499,00 kr..

REGOMEO, 3 liter – ØKO

REGOBONE, 2 liter – ØKO
Anprisninger
  1. Citronmelisse hjælper med at bevare et positivt humør, og en sund søvn. Citronmelisse hjælper til afslapning og det mentale og fysiske velvære (ID: 2469)
  2. Citronmelisse bidrager til et positivt humør og de kognitive funktioner.  (ID: 2084)