FRI FRAGT VED KØB AF MERE END 1 PRODUKT | HURTIG LEVERING | MÆNGDERABAT
FERMENTIERTE KRÄUTEREXTRAKTE - FÜR IHR TÄGLICHES WOHLBEFINDEN - SEIT 1959

Viden om

Urterne i vores ekstrakter

Urterne i vores ekstrakter

Kigger du de gamle munke over skuldrene og lytter til deres ideer og tanker om urter, sundhed og sygdom, vil du opdage, at udover, at de har flyttet viden og frø med sig fra kloster til kloster op gennem Europa, har de også haft masser af tid til at lytte til alle de rejsende fra mere fjerne himmelstrøg, der bragte tanker om nye muligheder med sig, når de bankede på klosterportene rundt om i verden.  

En gave fra de gamle munke til det moderne menneske

Nogle havde ikke sin gang på jorden i det kolde nord, planterne kunne simpelthen ikke overleve, andre bredte sig som det, vi moderne mennesker kalder ukrudt. Langt de fleste planter, der har fået den trange skæbne at blive nedgjort som ukrudt er i virkeligheden planter, der på sæt og vis er sluppet ud over klostermurene, ud i grøftekanterne på de støvede stier eller båret af vinden videre ind over markerne og ind i Jens Hansens bondegård. De har selvsået sig, for viseligt er det jo, at enhver tom jordplet altid vil blive dækket af noget grønt. Så ukrudt er jo bare en plante, hvor man ikke selv har besluttet, hvad den bare jord egentlig skulle være dækket af og kigger du godt efter, vil du finde den smukke og om foråret saftige skvalderkål, de smukke mælkebøtter er lette at få øje på med deres gule hoveder og har du boet på landet et stykke tid og din nabo elsker at bruge krydderurter, har du måske både fået besøg af forskellige slags pebermynte, den fine citronmelisse og måske en enkelt flyvehavre eller fem?

De "officielle" urter i plantebedet

Ligesom med pebermynte findes der også mange slags salvie, og de har ligesom alle andre planter et efternavn. Den mest almindelige hedder ikke Jensen eller Hansen men officinalis, og selve navnet antyder faktisk, at det var den mest kendte af alle salvier. Og elsker du planter i almindelighed og munkenes lægeplanter i særdeleshed, vil du opdage at mange forskellige planter hedder officinalis til efternavn, ganske simpelt oversat til ”almindelig” eller faktisk ”til officielt brug” om man vil. Derfor var det ikke ualmindeligt, at den i århundreder ligesom de andre med efternavnet officinalis, blev solgt på apotekerne ganske som den var fra naturens side, men ofte i tørret form, så den kunne holde sig i krukker og sække. Under de mere varme himmelstrøg og længere end til Tyskland, skal vi ikke, så fermenterede man sine grønsager, frugter og urter, en konserveringsmetode, der nu har vundet indpas igen. For udover at den bevarer alle kvaliteterne i fødevarerne, bliver der også sat yderligere skub i planternes evne til at gøre en særlig gavn i de lange tarme.

Rødkløver er ikke kun til køer

Om det også var munkene, der fik rødkløveren ind til køernes maver, det fortaber sig vist i historien, men man ved, at den med sine helt særlige egenskaber ikke kun er for køer, den er, ligesom alle de andre planter en væsentlig støtte til mennesker, der gerne vil deres sundhed det bedste. Og når vi nu er ved køer: de har fire maver, og skaber netop den fantastiske situation, at de fermenterer, opløser og hjælper deres tarmsystem alt imens føden gumler sig gennem deres maver. Genialt, men måske lidt svært at forestille sig, at vi i vores buttede tobenede menneskekroppe, også skulle have plads til fire maver. Det vender vi lige tilbage til i en artikel om optagelse af rødkløver i kroppen her.

Urter med luft om rødderne

Hvor nogle planter skaber frø i deres blomstertop, der senere med vinden kan suse ud over klostermuren, så vil andre planter flytte sig lidt mere ad den stille vej. De formerer sig ved rodknolde, og en klog haveejer husker at skille dem lidt ad, så de ikke jokker hinanden over tæerne og svækker hinanden. Alle – mennesker, dyr og planter – høj som lav – har brug for luft omkring sig, og derfor skal den røde solhat da også have plads til at skyde sine overordentlige smukke pindsvinelignende blomst op over mange andre planter og sige, Hej, her er jeg, brug mig, brug mig, for jeg er en af de bedste til et lidt skrantende immunforsvar. Oprindeligt havde den røde solhat, hvis botaniske navn er Echinacea purpurea, masser af plads på de store amerikanske enge, en plante, som indianerne kendte som en værdifuld hjælper til dagligdagens udfordringer, når kulden fejede hen over sletten og det blev nødvendigt med lidt hjælp til immunsystemet1.

Havren er mere værdifuld end vi går og tror

Springer vi lidt i historiens skatkammer kommer vil til havren. Den kender vi alle, men de færreste tænker på, at den har sin helt egen historie. Den er, som du sikkert ved, dyrket i stor stil i mange lande, den har til alle tider været et vigtigt næringsmiddel, men den er udover sin evne til at gøre dig mæt ved morgenbordet særligt kendt for at bidrage til at modstå mental og fysisk træthed2 samtidig med at det kan hjælpe med at mindske spændinger og hjælpe dig til en bedre søvn3. Så det er måske nogle rigtig gode grunde til at spise havregrød hver morgen udover, at det var en billig spise i store familier. Havre mætter, og kan i den passende mængde hver morgen se ud til at holde fordøjelsen i orden4 og måske gavne kroppen med sit fine indhold af vitaminer og mineraler og andre næringsstoffer til krop og sjæl.

En gæst fra de varme himmelstrøg

Og hvorfor ikke slutte den lille historie om urternes vandring i krukker og tasker båret på skuldrene af fortidens munke med den lille og meget aromatiske oregano, som før drivhusenes tid måtte blive tilbage i de sydlige himmelstrøg. De for os nutidens mennesker velkendte duft, når vi gnider på de grønne blade, kunne kun dannes i solens varme og derfor fik den aldrig sat sine fødder i den danske muld. I dag kan vi heldigvis dyrke den selv på en solrig vindstille plads men allerhelst i et drivhus, hvor den breder sine dufte helt ind i køkkenet, og giver ikke kun smag til maden men brugt i rigelige mængder har så mange gunstige gevinster for vores kroppe.

Du kan læse om alle de nævnte planter her. Om deres egenskaber og hvordan EU har samlet viden ind fra nær og fjern og hjulpet os med at forstå, hvor vi allermest kan få gavn af naturens skatkammer sammen med sund kost og sund fornuft.

REGOMUN, 0,4 liter – ØKO
REGOMEO, 3 liter – ØKO
-22%
499,00 kr.

REGOMEO, 3 liter – ØKO

REGOBONE, 2 liter – ØKO
Anprisninger
  1. Echinacea bidrager til et normalt fungerende immunforsvar, og er beroligende for hals og svælg. (ID: 2366)
  2. Havre bidrager til at modstå mental og fysisk træthed (ID: 2232)
  3. Havre bidrager til en god søvn. (ID:2231)
  4. Havre bidrager til en normal fordøjelse. (ID:2230)