Hvad består knogler af?
Vi har 206 knogler i kroppen, som er opbygget af knoglevæv, der bl.a. består af calcium (kalk). Når det handler om knogler er calcium sammen med magnesium nogle af de vigtige mineraler, da calcium bl.a. er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler. Samtidig er det nødvendigt at få nok D-vitamin, da D-vitamin bidrager til normal optagelse af calcium.
Calcium og D-vitamin hjælper med at reducere tabet af knoglemineral hos kvinder i den postmenopausale alder. Lav knoglemineraltæthed er en risikofaktor i forhold til knoglebrud som følge af osteoporose. Reduktionen i tabet af knoglemineraltæthed opnås kun med et dagligt indtag fra alle kilder på minimum 1.200 mg calcium og 20 μg D-vitamin.
Til personer der har specifikt behov for at vedligeholde deres knogler, anbefaler Fødevarestyrelsen dagligt 800-1000 mg calcium og 20 µg D-vitamin.
Derudover er det vigtigt at holde sig fysisk aktiv, undgå rygning, og ellers spise en sund og varieret kost.
Knoglevæv og Knoglemineraltæthed
Knoglescanninger – T-Score
Kvinder i overgangsalderen
Fermenteret rødkløver samt vitaminer og mineraler til knoglerne
Rødkløver indeholder plantestofferne planteøstrogener også kaldet isoflavoner. Det er dem, som gør den fermenterede rødkløver interessant at bruge i og efter kvinders overgangsalder, da de har en struktur som minder om det kvindelige hormon østrogen. De binder sig dog, i modsætning til østrogen, hovedsageligt til beta-østrogenreceptorerne som sidder i bl.a. knogler, nyrer og hjerne, og ikke alfa-receptorer som hovedsageligt sidder i bryst og ovarievæv. Når rødkløversaften fermenteres, spaltes sukkermolekyler og isoflavoner fra hinanden, og isoflavonerne kommer over i en aglykon form. I denne form er isoflavonerne klar til at blive optaget i kroppen, og fermenteringen sikrer dermed en øget optagelighed. Derudover indeholder fermenteret rødkløver naturligt calcium (kalk) og magnesium, som begge er gode for knoglerne.