Fermenteringsprocessen
En af måderne man kan gøre det på, er fermentering. Når man fermenterer rødkløver, er der i virkeligheden tale om, at man gærer planterne med mælkesyrebakterier. Selve processen, hvor rødkløveren fermenteres, opstår ved, at den friske rødkløver høstes, rødkløversaften presses ud og hældes i store tanke. Her bliver rødkløverne blandet med en kultur, der indeholder mælkesyrebakterier, og på den måde opstår den gæring, der bidrager til, at vi mennesker får nemmere ved at optage de aktive stoffer i rødkløver.
Den gæring, der opstår under processen, åbner cellevæggene i planterne, så de aktive stoffer flyder ud af plantevæggene. Samtidig sørger fermenteringen for, at mælkesyrebakterierne sammen med de mælkesyrebakterier, vi har i vores egen krop, kan bære stofferne ind i blodet hen over tarmvæggene. Selve fermenteringsprocessen, og hvilken indflydelse den har på plantestoffer, vitaminer og mineraler, kan du læse meget mere om i vores artikel ”Hvad er fermentering?”, som du kan finde her.
Fordele ved fermentering
Fordelen ved den fermenterede rødkløver er dermed, at det ser ud til, at det ikke kun er rødkløverens virksomme stoffer, der bliver lettere optaget i kroppen. Det er også næringsstofferne fra den øvrige mad, du spiser, som for eksempel vitaminer, mineraler, fedtstoffer og andre plantestoffer, der hjælpes til en bedre optagelse i kroppen. Det kan dermed bidrage til, at du får større glæde af næringsstofferne og en sundere krop. For ud over at fermenteringen bevarer alle de mange gode kvaliteter i fødevarerne, bliver der også sat yderligere skub i planternes evne til at gøre en særlig gavn, når de kommer ind i de lange tarme.
Forskellige former for fermentering
Der findes mange forskellige former for fermenteringsprocesser. Faktisk er mange af de fødevarer, vi spiser hver eneste dag resultatet af en fermenteringsproces. Det gælder både vin, ost, yoghurt, brød, øl og selv chokolade. Men vidste du, at du selv kan fermentere fødevarer hjemme i dit eget køkken? Det er slet ikke så kompliceret, som det lyder, og hvis du mangler inspiration, har vi lavet en lækker opskrift på fermenterede gulerødder, som du kan finde her.
Fermenteret rødkløverekstrakts gode egenskaber
Hvorfor oplever man symptomer i overgangsalderen?
For de fleste kvinder indtræder overgangsalderen på et tidspunkt mellem 45 år og 55 år. For langt størstedelen vil starten typisk ligge omkring 51-52 år, mens andre går i overgangsalderen meget tidligere. Det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor mange symptomer man oplever, hvor hyppigt man oplever dem og ikke mindst varigheden af overgangsalderen. For nogle er det overstået på kort tid, mens andre oplever gener i mange år.
Grunden til at kvinder går i overgangsalderen er, at mængden af østrogen falder. Kroppens produktion af det kvindelige kønshormon daler ganske enkelt, og den ubalance der dermed opstår i kroppen, sætter gang i nogle af de symptomer, der kendetegner overgangsalderen.
Fermenteret rødkløverekstrakt med urter
Rødkløver kan ikke tage æren alene for at bidrage til at lindre alle de symptomer, som mange kvinder oplever, når overgangsalderen indtræder. Det er grunden til, at den fermenterede rødkløverekstrakt også indeholder en række andre urter, der kan bidrage til en rolig overgangsalder. Rødkløver er mest kendt for sin evne til at dæmpe hedeture og øget svedtendens. Det kan også bidrage til at mindske oplevelsen af rastløshed.
Citronmelisse og et positivt humør
For at opnå den størst mulige effekt af fermenteret rødkløverekstrakt til kvinder i overgangsalderen er der som nævnt tilsat yderligere urter. Urterne er kendte i de fleste danske køkkenhaver og dyrkes også på jorden omkring vores gård. Først og fremmest er der tilsat urten citronmelisse, som hjælper med at bevare et positivt humør, en normal søvn og det mentale og fysiske velvære.
Pebermynte og fordøjelse
De fleste tænker ikke over det, men fordøjelsen kan også blive påvirket under overgangsalderen, og derfor er der også tilsat pebermynte til vores fermenterede rødkløverekstrakt. Pebermynte understøtter nemlig fordøjelsen og kan dermed bidrage til at afhjælpe netop denne gene.
Salvies mange gode egenskaber
Som en sidste ting er der tilsat salvie. Urten salvie bidrager til en normal svedfunktion og til at bevare leddenes fleksibilitet og mobilitet hos kvinder i overgangsalderen. På samme måde som rødkløveren gennemgår en proces for at blive til ekstrakt, gennemgår de tilsatte urter forvandlingen fra friske urter til fermenteret ekstrakt.
Har fermenteret rødkløver bivirkninger?
Når man taler meget om alle de gode egenskaber, som rødkløver har, er det også naturligt at stille spørgsmålet ’Har fermenteret rødkløver bivirkninger?’ Som udgangspunkt kan man sige, at hvis du ikke fejler noget og har et godt helbred, findes der ingen registrerede eller kendte bivirkninger ved hverken rødkløver eller fermenteret rødkløverekstrakt. Årsagen til, at man overhovedet taler om bivirkninger i forbindelse med indtagelse af rødkløver og fermenteret rødkløverekstrakt er, at rødkløver som plante indeholder planteøstrogener. Planteøstrogener er ikke tilsatte østrogener, men derimod indeholdt i planten fra naturens side.
Der er i 2015 udført en meget stor sikkerhedsvurdering af rødkløver og planteøstrogener af Den Europæiske Fødevaresikkerhed (EFSA), der slår fast, at for raske kvinder er der ingen øget risiko forbundet ved at indtage doser på op til 150 mg planteøstrogener dagligt. Til sammenligning indeholder REGOMEO fra Herrens Mark 67 mg i 120 ml.
Vil du gerne læse mere om bivirkninger ved rødkløver, kan du blive klogere i vores anden artikel
”Har rødkløver bivirkninger?” Læs mere her.
Planteøstrogener i rødkløver
Planteøstrogener er også kendt som isoflavoner. Ud over at være til stede i rødkløver kan man også finde planteøstrogener i for eksempel soja og bønner. Netop disse planteøstrogener er årsagen til, at rødkløver kan bidrage til at dæmpe nogle af de symptomer, som kvinder kan opleve i forbindelse med overgangsalderen. Når kvinder kommer i overgangsalderen, falder mængden af østrogen nemlig, og den ubalance, som faldende østrogenmængder kan forårsage, kan balanceres med planteøstrogenerne, der kommer fra rødkløverekstrakten. Grunden til det er, at ubalancen kan resultere i de oplevede svedeture, nedsat energi, træg fordøjelse og en dårligere søvnkvalitet. Rødkløver, som indeholder planteøstrogener, kan med andre ord være med til at give en rolig og mere behagelig overgangsalder.
Fås fermenteret rødkløver som piller?
Det korte svar på det spørgsmål er nej. Som udgangspunkt er det er ikke muligt at få fermenteret rødkløver som piller. Årsagen til det er, at de mælkesyrebakterier, der sørger for at fermenteringen fungerer efter hensigten, ikke kan overleve i tilstrækkelige mængder ved frysetørring til brug i pilleform. Derudover vil det kræve, at man indtog et meget stort antal piller dagligt for at få samme mænge aktive stoffer fra den fermenterede rødkløver, som man får i en daglig dosis ekstrakt.
Mælkesyrebakterien er levende og er med til at sikre holdbarheden på rødkløverekstrakten. Det er derfor, at produkterne fra Herrens Mark med rødkløverekstrakt er patenterede og unikke. Samtidig er ekstrakterne upasteuriserede og uden tilsætningsstoffer, og det er muligt, fordi pH-værdier er på ca. 4. Det sure miljø betyder, at det kun er mælkesyrebakterierne, der kan trives.
Fås fermenteret rødkløver som kapsler?
Smagen af den fermenterede rødkløverekstrakt kan for nogle være en udfordring. Den lidt bitre og syrlige smag er dog som så mange andre ting noget, som man nemt kan vænne sig til. En anden mulighed kan være at maskere smagen i noget, du alligevel drikker. Det kan for eksempel være juice, i en lækker smoothie eller i danskvand med smag af citrus. Netop smagen er en af årsagerne til, at mange efterspørger fermenteret rødkløver i form af kapsler eller tabletter. Men akkurat som det er tilfældet med pilleformen, så lader det sig heller ikke gøre at overføre fermenteringens gavnlige effekter til tablet eller kapsel.
Det er dog muligt at købe rødkløver i tablet- eller kapselform. Når man tager rødkløver i tabletform, skal man dog være opmærksom på, at det ikke er et fermenteret produkt. Selve fermenteringsprocessen med mælkesyrebakterier fungerer ikke som kapsel eller tablet, og det er fermenteringen, der gør, at rødkløverens aktive stoffer og gavnlige virkning, nemmere kan optages i kroppen.
Fermenteret rødkløver fra Herrens mark
Det unikke ved de fermenterede rødkløverekstrakter fra Herrens Mark, REGOMEO og REGOBONE, er, at de til forskel fra mange andre rødkløverprodukter er fermenterede. Selve fermenteringsprocessen er patenteret. Årsagen til at vi har patenteret processen bunder i, at fermenteringsprocessen nedbryder planteøstrogenerne til mindre enheder, der har en højere optagelighed.
Fermentering kort fortalt
Kort fortalt spalter fermenteringsprocessen planteøstrogenets sukkermolekyle. Når sukkermolekylet spaltes, har de virksomme plantestoffer nemmere ved at blive optaget i kroppen, fordi planteøstrogenerne dermed kan passere igennem tarmvæggen i tyndtarmen. Helt præcist sørger mælkesyrebakterierne for at konsumere en meget stor andel af sukkermolekylerne, og det betyder, at planteøstrogenerne gennem fermenteringsprocessen får en form, der er klar til at blive optaget i kroppen.
Overgangsalder og knogler
Fermenteret rødkløver er ikke kun interessant i forhold til at dæmpe symptomer på overgangsalder. Det faldende østrogenniveau påvirker nemlig også knogletætheden hos kvinder.
Calcium og D-vitamin hjælper med at reducere tabet af knoglemineral hos kvinder i den postmenopausale alder. Lav knoglemineraltæthed er en risikofaktor i forhold til knoglebrud som følge af osteoporose. Reduktionen i tabet af knoglemineraltæthed opnås kun med et dagligt indtag fra alle kilder på minimum 1.200 mg calcium og 20 μg D-vitamin. Til personer der har specifikt behov for at vedligeholde deres knogler, anbefaler Fødevarestyrelsen dagligt et tilskud af 800-1000 mg calcium og 20 µg D-vitamin.
Afkalkning
De knogleopbyggende osteoblaster bliver blandt andet stimuleret af østrogenproduktionen. REGOBONE fra Herrens Mark indeholder både calcium og magnesium, som er gode for knoglerne samt planteøstrogener fra rødkløver. REGOBONE er derfor interessant i forhold til kvinder med lav knoglemineraltæthed og kvinder efter overgangsalderen, hvor man oplever den naturlige afkalkning, der sker, når østrogenniveauet falder, fordi planteøstrogenernes struktur minder om det kvindelige kønshormon. Du kan læse meget mere om vedligehold af normale knogler i og efter overgangsalderen her.
Masser af viden om rødkløver
Har du fået mod på at lære endnu mere om rødkløver, fermentering, knogler, fordøjelse og overgangsalder, kan du gå på opdagelse i resten af vores store sektion ’Viden om’. Her har vi samlet det meste af den viden, vi arbejder ud fra på Herrens Mark, og vi vil altid gerne dele den med dig. Du kan gå direkte til ’Viden om’ her.