FRI FRAGT VED KØB AF MERE END 1 PRODUKT | HURTIG LEVERING | MÆNGDERABAT
FERMENTIERTE KRÄUTEREXTRAKTE - FÜR IHR TÄGLICHES WOHLBEFINDEN - SEIT 1959

Viden om

Oregano er meget andet end en smagsgiver på en pizza

Oregano er meget andet end en smagsgiver på en pizza

Fra de varme lande rundt om Middelhavet har vi fået et væld af krydderier, bl.a. oregano, som kan meget mere end være lidt kulør på pizzaen. 

Pizzakrydderiet fra bjerget

Fra de varme lande rundt om Middelhavet fik vi tomaterne, den revne parmesanost, de store hvide glutenholdige og dermed meget elastiske pizzabunde. Vi fik også et væld af krydderier, heriblandt den særligt aromatiske oregano, som på latin hedder origanum vulgare. Navnet origanum vulgare kommer derfor også oprindeligt fra middelhavsregionen. Origanum er sammensat af de græske ord ”oros”, som betyder bjerg, og ”ganos”, som betyder glæde eller pryd – med andre ord er der med oreganoen tale om ”bjergets glæde”. Da oregano stammer fra mynte-slægten, kaldes den i visse egne også for bjergmynte.

Er det merian eller oregano?

For at gøre navneforvirringen total kaldes urten origanum vulgare også for ”vild merian”. Hvilket har det resultat at mange forveksler oregano med krydderurten merian (origanum majorana) – også kaldet havemerian. Der er dog tale om 2 forskellige urter der, som de latinske navne antyder, er ud af samme slægt. Havemerian har dog en mildere smag, og bruges derfor oftere i madlavningen, mens oregano er stærkere og mere krydret i smagen og som resultat i højere grad har været brugt som lægeplante.  

Derfor er oregano godt for luftvejene

Topper man sin mad med mere end et enkelt blad af oregano svævende hen over salaten eller spaghettiretten, kan man møde en flok aktive stoffer fra den velduftende oregano, som både kan fremme åndedrætsorganernes sundhed og fremme hosterefleksen, så man bedre kan få slimen hostet op1.

Det skyldes, at oreganoen har æteriske olier, som indeholder stofferne tymol, carvacrol, og origanen. Det er disse stoffer, som gør, at oregano kan benyttes til de øvre luftveje og virker slimløsende, så man har nemmere ved at hoste slim fra halsen op.

En urt til både hals og mave

Vi kender mest det, som oregano gør for luftvejene fra de sydlige egne af Europa. Men går vi øst på til Kina, ser vi, at det den gør for tarmene er mindst lige så interessant2. For her har man i mere end 5000 år ment, at netop energibanerne/meridianerne for luftveje og tarmsystem arbejder tæt sammen i deres bestræbelser på at vedligeholde en sund krop. Og måske er netop oregano en plante, der forbinder de to organer som makkerpar. For netop oregano støtter nemlig både luftveje og tarmsystem.

Oregano og fordøjelsen

De små blade bidrager ikke kun til at lette fordøjelsen ved sin direkte påvirkning på tarmkanalen, men skaber også bedre betingelser for lever og galdeblære ved at støtte den normale funktion af galdeblæren3. Det betyder i alt sin enkelthed, at du vil have lettere ved at nedbryde fedt og proteiner. Det er nemlig galdens fornemmeste job: at hjælpe med i processen når du skal fortsætte det arbejde, som egentlig begyndte i det øjeblik, du tyggede en mundfuld mad. Tyggebevægelsen sender signaler til mavesækken om at producere mere mavesyre, og udover, at mavesyren starter jobbet med at nedbryde proteiner, sender syren også en besked videre ned til leveren om at producere mere galde.

Galde og tarmbakterier

En god galdeproduktion letter tarmenes bestræbelser udi at være et rart sted at være for hundredtusindvis af mælkesyrebakterier. De får et gunstigt miljø at leve i, mens de hjælper med at bringe næringsstofferne gennem tarmvæggen og ud til alle afkroge af din krop.

Du kan læse meget mere om mælkesyrebakterier og fermentering her.

Kroppen - ét stort system

I dag ved man ligesom de gamle munke gjorde, at vi ikke sådan kan isolere det ene organsystem fra det andet. De har tydeligvis stor indflydelse på hinanden, og det ved vi jo egentlig godt som mennesker. Derfor har EU også kigget på oreganos indflydelse på kredsløbet, og den lille grønne plante har en fin effekt ved at øge elasticiteten, styrke store og små blodkar og derigennem normalisere blodtrykket og skabe bedre betingelser for en god hjertefunktion4.

Føler vi os lidt urolige en dag, kan det hos mange mennesker mærkes i fordøjelsen, og er vi utilpasse i fordøjelsen, kan vi godt mærke det i vores nervesystem. Det går måske ud over koncentrationen, vi bliver lettere forvirret eller trætte, og i det hele taget er det bare sværere at være et glad menneske i overskud, hvis kroppen skranter.

Vores rejse gennem planteriget er slet ikke forbi endnu, for herunder sætter vi fokus på den velduftende citronmelisse. Værsgo, her er lidt tanker fra EU og fra os, der nogle gange er på Herrens Mark.

REGOMUN, 0,4 liter – ØKO
REGOMEO, 3 liter – ØKO
-22%
Original price was: 642,00 kr..Current price is: 499,00 kr..

REGOMEO, 3 liter – ØKO

REGOBONE, 2 liter – ØKO
Anprisninger
  1. Oregano understøtter normalt fungerende luftveje, og hjælper med ophostning. (ID: 2469)
  2. Oregano bidrager til mave-tarmsystemet (ID: 2824)
  3. Oregano har galdeproducerende og -udskillende egenskaber (ID:2471)
  4. Oregano bidrager til hjerte-karfunktionen. Oregano bidrager til styrken og elasticiteten af blodkarrene. Oregano bidrager til at vedligeholde et normalt blodtryk. (ID: 2472)