Fra de varme lande rundt om Middelhavet har vi fået et væld af krydderier, bl.a. oregano, som kan meget mere end være lidt kulør på pizzaen.
Pizzakrydderiet fra bjerget
Fra de varme lande rundt om Middelhavet fik vi tomaterne, den revne parmesanost, de store hvide glutenholdige og dermed meget elastiske pizzabunde. Vi fik også et væld af krydderier, heriblandt den særligt aromatiske oregano, som på latin hedder origanum vulgare. Navnet origanum vulgare kommer derfor også oprindeligt fra middelhavsregionen. Origanum er sammensat af de græske ord ”oros”, som betyder bjerg, og ”ganos”, som betyder glæde eller pryd – med andre ord er der med oreganoen tale om ”bjergets glæde”. Da oregano stammer fra mynte-slægten, kaldes den i visse egne også for bjergmynte.
Er det merian eller oregano?
For at gøre navneforvirringen total kaldes urten origanum vulgare også for ”vild merian”. Hvilket har det resultat at mange forveksler oregano med krydderurten merian (origanum majorana) – også kaldet havemerian. Der er dog tale om 2 forskellige urter der, som de latinske navne antyder, er ud af samme slægt. Havemerian har dog en mildere smag, og bruges derfor oftere i madlavningen, mens oregano er stærkere og mere krydret i smagen og som resultat i højere grad har været brugt som lægeplante.
Derfor er oregano godt for luftvejene
Topper man sin mad med mere end et enkelt blad af oregano svævende hen over salaten eller spaghettiretten, kan man møde en flok aktive stoffer fra den velduftende oregano, som både kan fremme åndedrætsorganernes sundhed og fremme hosterefleksen, så man bedre kan få slimen hostet op1.
Det skyldes, at oreganoen har æteriske olier, som indeholder stofferne tymol, carvacrol, og origanen. Det er disse stoffer, som gør, at oregano kan benyttes til de øvre luftveje og virker slimløsende, så man har nemmere ved at hoste slim fra halsen op.
En urt til både hals og mave
Oregano og fordøjelsen
Galde og tarmbakterier
En god galdeproduktion letter tarmenes bestræbelser udi at være et rart sted at være for hundredtusindvis af mælkesyrebakterier. De får et gunstigt miljø at leve i, mens de hjælper med at bringe næringsstofferne gennem tarmvæggen og ud til alle afkroge af din krop.
Du kan læse meget mere om mælkesyrebakterier og fermentering her.
Kroppen - ét stort system
I dag ved man ligesom de gamle munke gjorde, at vi ikke sådan kan isolere det ene organsystem fra det andet. De har tydeligvis stor indflydelse på hinanden, og det ved vi jo egentlig godt som mennesker. Derfor har EU også kigget på oreganos indflydelse på kredsløbet, og den lille grønne plante har en fin effekt ved at øge elasticiteten, styrke store og små blodkar og derigennem normalisere blodtrykket og skabe bedre betingelser for en god hjertefunktion4.
Føler vi os lidt urolige en dag, kan det hos mange mennesker mærkes i fordøjelsen, og er vi utilpasse i fordøjelsen, kan vi godt mærke det i vores nervesystem. Det går måske ud over koncentrationen, vi bliver lettere forvirret eller trætte, og i det hele taget er det bare sværere at være et glad menneske i overskud, hvis kroppen skranter.
Vores rejse gennem planteriget er slet ikke forbi endnu, for herunder sætter vi fokus på den velduftende citronmelisse. Værsgo, her er lidt tanker fra EU og fra os, der nogle gange er på Herrens Mark.
REGOMUN, 0,4 liter – ØKO
REGOMEO, 3 liter – ØKO
REGOBONE, 2 liter – ØKO
Anprisninger
- Oregano understøtter normalt fungerende luftveje, og hjælper med ophostning. (ID: 2469)
- Oregano bidrager til mave-tarmsystemet (ID: 2824)
- Oregano har galdeproducerende og -udskillende egenskaber (ID:2471)
- Oregano bidrager til hjerte-karfunktionen. Oregano bidrager til styrken og elasticiteten af blodkarrene. Oregano bidrager til at vedligeholde et normalt blodtryk. (ID: 2472)